marți, 26 martie 2013

Livin' livida loca

Cand am inceput sa fac garzi aici, toata lumea: "a, ca nu-ti face griji, e lejer, dormi toata noaptea, e liniste". Unde, frate? N-am lipit un ochi de perna!
Oricum, culminanta a venit ieri.
Pai sa vedeti.
Peste zi, normal, barbi despicate, solduri explodate, glezne multiplicate, ziua tipica.
Pe la 5 ma suna medicul de urgenta de pe salvare ca imi aduce o politrauma, un nene cazut de la vreo 4 m. Zic haiti, na, ca trebuia sa vina si ziua asta, ca nu degeaba m-am tremurat in chiloti un an intreg asteptand si ziua asta. A venit.
Zic bine, in cat timp, alea alea.
Sun la laborator, radiologie, anunt sefu', tot tacamul.
Io, ca vreau "trauma spirala", cum naiba s-o fi chemand asta pe limba materna. La radiologie o fatuca care imi zice senina ca ea nu are voie sa faca niciun fel de CT fara sa aiba indicatie de la radiolog. Zic, pai, Hello Kittty, suna radiologu!
Bun, vine amaratu' de pacient, sar in actiune, sono, ma dau cu un stetoscop pe el, plamanul drept, canci, il dureau toate alea, noroc ca nu avea balti in burta.
Mergem tot alaiul la CT, aia mica "pai n-am dat de radiolog". Bai frate, apuca-te si suna. Eram vreo 5 insi calare pe toate telefoanele din dotare, sunand la toate telefoanele radiologiei pe care le stiam.
Dupa vreo 30 de minute dam de inculpat, avem unda verde, il iradiem cu succes pe om. Un mare pneumotorax drept, bazinul rupt in vreo 3 locuri, 2 coaste praf.
In fine, povestea s-a terminat cu bine. Ma intorc in ambulator, coada, manca-tz-ash!
In fine, linistesc apele, dau o tura pe sectie si intensiv, ma retrag in barlog.
Pe la 2 ma suna sa vin in ambulator.
O domnita de 19 ani cu dureri in fund. Evident ca nu avea dureri in fund de acu 10 minute, nuooo! Dar s-a gandit ea sa vina la 2 noaptea. Avea un hemoroidel cat unghia de mangusta. In fine, o trimit acasa, ma retrag in barlog. Nici nu lipesc bine ochii de orizontala, ca suna iar. Alt ametit, ca are o umflatura la subsuoara. De cand, de ieri. Pai da, si ce-a zis baiatu', ca daca vine la 3 dimineata avem oferta la abscese.
In fine, dorm vreo 3 ore, vizita la 7, dar de fapt nu apuc sa fac vizita ca nu aveam nicio svestera. Sun, 'ce, pai mai bine vino tu incoa ca ne luptam cu doamna cu butucu'. Asta fiind o pacienta in sevraj de alcool, care vedea toate animalele din arca lu Noe umbland pe pereti. Ma duc, ba, frate, nici nu intru bine, imi scapa un upercut in ficati si o zbugheste ca Gabi Szabo pe langa mine si da-i. O prindem la iesire, da' ce, ne-am inteles cu ea? Nu. Ca ea nu e in spital, ca am rapit-o si-o tinem captiva sa-i mancam creierii sau ce balmajea ea acolo.
Eu incerc cu vorba buna, ea nimic, incepe sa urle, sare pe asistenta si din tot suvoiul de cuvinte nu distingeam decat "vaca proasta" la fiecare 3. Se retrage strategic in radiologie, care a naibi usa se incuie numai pe o parte. O las pe asistenta sa pazeasca usa, eu fug la cealalta usa, prea tarziu. Pacienta mea fugea (desculta, prin zapada) spre centrul orasului. Ea fugea, si noi fugeam. Face brusc stanga si navaleste in curtea unui amarat care se dovedeste a fi fostul sef de pe Chirurgie, acum la pensie. Noroc ca avea usa incuiata.
O incoltim in gratarul din curte, io o iau de picioare, svestera de maini, si hai inapoi. La groapa cu furnici.
In fine, o depozitam la psihiatrie, ma duc la raportul de garda.
Intre timp unul dintre colegi imi trimite un pacient acasa. Eu ii zic, nu, ca nu vreau sa-l trimit. El 'ce, neah, e ok, n-are nimic (il internasem  in seara de dinainte ca se daduse cu teasta de un dulap).
Zic, no, bine, daca zici tu...
Nici nu apuc bine sa termin fraza, ca il vad pe bietul pacient cum se albeste brusc, si pica palanca. Io n-am reactionat, dar norocul meu ca l-a prins o svestera.
Da si la boboci, ce sa mai, inapoi in salon.

Dar de unde titlul.
Am o pacienta, de fapt nu e a mea, e de la psihiatrie, care se taie pe corp. Nu ma pricep, e un sindrom de-asta de-al psihiatrilor. In fine. Are vreo jde sute de cicatrici in vreo 3 straturi, si continua sa se taie.

Mare e gradina ta...


16 comentarii:

  1. Intamplator am dat de aceasta postare, tot respectul pt profesie, dar exprimarea lasa de dorit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Apreciez criticile, nu ma deranjeaza cand sunt negative, poate primesc si ceva concret. E ceva gresit, dar ce?

      Ștergere
    2. Eu aş spune exact opusul. Fix exprimarea e aia care face poveştile astea aşa faine. :D Keep writing!

      Ștergere
    3. Multam fain. Si eu tot asa zic :P

      Ștergere
    4. Elena are stilul ei simpatic, poate putin exagerat dar, daca citim dincolo de zeflemeaua relaxa(n)ta si inofensiva, gasim multe informatii utile si reale. Preferati stilul politicianului (medic sau nu) care spune foarte frumos o suta de lucruri inutile, minte, fura si toate astea pe deplin constient ca face rau si fara sa ii pese si isi mai si bate joc?
      Mie imi place Elena, cu imaturitatea ei cu tot.

      Ștergere
  2. Exprimarea e ironica banuiesc. E diferita teoria de practica. Eu personal cand am avut primul contact cu pacienti la Urologie, am avut un mic soc ptc am invat bolile dar am uitat cine le sufera.

    Vroiam sa va intreb: Puteti sa-mi spuneti unde ati cautat pentru a pleca sa lucrati in Vest ca medic?

    RăspundețiȘtergere
  3. Răspunsuri
    1. Mai vreau sa va mai intreb ceva: Dumneavostra ati plecat ca medic stagiar,resident sau specialist?

      Ștergere
  4. rezident. dar daca sunteti specialist vi se recunoaste specialitatea. nu stiu exact cum, dar stiu ca se poate.

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Elena,

    Imi pare rau, dar esti prea copila, pentru un medic. Am prieteni de 18 ani care si-au privit prietenii cum "cantau cu lama" pe vene. Si apoi mi-au povestit mie.

    Cand ai depus juramnatul ala, zicea ceva de simptome (ale psihiatrilor sau altcuiva)? Sau vorbeau de oameni intregi, pacienti?

    Din cauza medicilor ca tine si colegii tai grupul meu social iese incet-incet din sistem. Am cancer? Asta e, crap! Si tata a avut si-a murit! Eu macar vreau sa evit terapia scumpa, lunga si dureroasa - mai biner pt familia mea!

    Cu stima si speranta (sa vorbim in 10 ani de acum),
    Mihaela


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. As vrea tare mult sa inteleg ce ai vrut sa scrii. Ce ai incercat sa transmiti. Ai facut-o intr-un mod agreabil si empatic, si as vrea, din respect, sa iti raspund. Din pacate metaforele sunt prea evazive pentru mine. Cine este grupul tau social? Ce legatura au tendintele catre suicid (sau ce inseamna cantatul cu lama pe vene?) cu ce am scris eu? Ce rol are in discutie Juramntul lui Hippocrate? Nu am divulgat absolut nimic ce juramantul nu imi permite. Despre ce sistem vorbim? Ce legatura are cancerul cu discutia? Sincer, nu am inteles nici macar vag spre ce directie ai vrut sa duci discutia. As vrea sa continuam, daca ai timp, si sa dezbatem temele care tie ti-au dat de gandit in textul meu.
      Cu stima si speranta
      E.

      Ștergere
    2. pai e simplu, face parte din grupul social al pacientilor de la psihiatrie. Si probabil nu iti raspundea tie, ci prietenilor imaginari.

      Ștergere
  6. Nu inteleg ce-a vrut sa spuna Mihaela. Poate e vreun cod in text.

    RăspundețiȘtergere
  7. nu va plictisiti nici in nemtia... daca n-ar fi humorul , ne-am spanzura :)

    RăspundețiȘtergere